Dziś pyszny bochen żytnio - jęczmienny, wilgotny i "niestarzejący" się.
Idealny z samym masłem, ja uwielbiam o tej porze roku pajdę ze smalcem i ogórkiem małosolnym.
Dokarmiajcie swoje zakwasy i do pieczenia.
Chleb żytnio - jęczmienny na zakwasie z czarnuszką.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12
Zaczyn:
- 150 g zakwasu żytniego czynnego czyli wyjęty z lodówki 12 godzin przed pieczeniem i dokarmiony
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100 g letniej wody
- 600 g mąki żytniej T 720
- 150 g mąki jęczmiennej
- cały zaczyn
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżka błonnika witalnego
- 800 ml wody
Robiłam to rano a wieczorem zrobiłam chleb.
Po tym czasie do miski wsypałam mąkę żytnią i jęczmienną, dodałam sól, błonnik i cały zaczyn, wymieszałam.
Dodałam wodę i jeszcze raz wymieszałam, ciasto jest dość luźne.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto, owinęłam je w folię spożywczą i pozostawiłam na blacie kuchennym do wyrastania na noc.
Rano gdy chleb wyrósł do wysokości foremki, spryskałam chlebki wodą i posypałam czarnuszką.
Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pomnik Jerzego Waldorfa przed Teatrem Letnim w Ciechocinku |
6 komentarze
Nie trafiłam dotąd na mąkę jęczmienną. Czy można ją zastąpić inną mąką ? Wiem, że to już nie będzie taki sam chleb, ale jednak spróbowałabym :).
OdpowiedzUsuńSpróbuj z owsianą, powinno być ok, choć sama mówisz że to nie będzie to samo. Mąkę jęczmienną kupuję w sklepie ze zdrowa żywnością.
UsuńWspaniały chlebuś Dorotko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńDziękuję :). Akurat mam owsianą i może ją wykorzystam.
OdpowiedzUsuńUpiecz koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.