Puszysty środek, pachnący i sprężysty zachęca do zjedzenia.
Ja zachęcam do pieczenia bo warto upiec taki swojski chleb, satysfakcja gwarantowana.
Włoska mąka to mąka "00" i można ja nabyć już w naszych sklepach np. w Tesco, lub oryginalną w markecie "Piotr i Paweł".
Zachęcam do pieczenia.
Chleb z włoskiej mąki z dynią i czarnuszką.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12
Zaczyn:
- 100 g zakwasu z mąki "00"
- 200 g mąki "00"
- 200 g letniej wody
- 600 g mąki pszennej T 650
- 200 g mąki jęczmiennej
- 500 g letniej wody
- 15 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 szklanki pestek dyni
- cały zaczyn
- czarnuszka do posypania
Składniki na zaczyn wymieszałam w miseczce i owinęłam miskę folią spożywczą, pozostawiłam na noc na blacie kuchennym.
Rano wszystkie składniki chleba czyli obie mąki, zaczyn, sól, cukier i wodę włożyłam do misy robota i najpierw wszystko wymieszałam a potem wyrabiałam ciasto mieszadłem hakowym przez 10 minut.
Dodałam pestki dyni i mieszałam tyle aby ciasto wchłonęło pestki.
Zostawiłam ciasto przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około godzinę.
Potem przełożyłam ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Wygładziłam wierzch ciasta i przykryłam foremki folią spożywczą, pozostawiłam do wyrośnięcia na ok. 2 - 4 godzin, zależy to od temperatury otoczenia.
Teraz w upały trwa to znacznie krócej.
Po wyrośnięciu posypałam chleb czarnuszką i spryskałam wodą.
Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół i wstawiłam do niego naczynie z wodą, jak chleby wyrosły piekłam je przez 10 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 215 C i piekłam jeszcze przez 25 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chlebki na kratkę i tam pozostały do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiczoł |
2 komentarze
Piękne wnętrze i super skórka!
OdpowiedzUsuńNiko wypróbuj przepis koniecznie, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.