Botwinkę uwielbiam na różne sposoby np. z mleczkiem kokosowym ale z soczewicą mnie zauroczyła i będzie stałym gościem na moim stole.
Polecam i Wam gorąco.
Botwinka z soczewicą.
- 1 pęczek botwiny
- 2 młode buraczki
- 2 duże ziemniaki
- 1 mały por
- 1 mały seler z nacią
- 1 młoda pietruszka
- 1 duża marchewka
- olej do smażenia
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól morska do smaku
- 1500 ml litra wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 425 ml
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki kremu balsamicznego ciemnego
- 2 łyżki śmietanki 36 %
Przygotowanie zupy:
- Warzywa umyłam i rozdrobniłam.
- Buraczki obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, ziemniaki po obraniu pokroiłam w grubą kostkę, marchew i pietruszkę w cienkie plasterki.
- Selera wraz z nacią pokroiłam w paseczki tak samo jak i botwinę i pora.
- W dużym garnku rozgrzałam olej i podsmażałam po kolei warzywa zaczynając od marchewki, selera i pietruszki, potem buraki i botwina, por.
- Smażyłam warzywa jakieś 5 minut, po czym zalałam je wodą, dodałam listki laurowe, ziele, posoliłam i gotowałam 20 minut.
- Na koniec dodałam sok z cytryny, krem balsamiczny, sos sojowy i śmietankę, zagotowałam i dodałam soczewicę.
- Jeszcze raz zagotowałam i doprawiłam do smaku solą.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wrzosowisko |
2 komentarze
Lubimy botwinkę ale nigdy nie robiłam z soczewicą:))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBędzie smakowała, polecam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.