Zamiast czipsów i snickersów albo marsów polecam takie domowe batony na przegryzkę gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Nie zawierają konserwantów, ulepszaczy i nic z E-coś tam, polecam.
Ponieważ do jabłka zawsze najbardziej pasował cynamon i tu nie może być inaczej.
Tutaj cukru jako składnika nie użyczysz bo same czipsy jabłkowe są słodkie więc i po co? chyba że komuś będzie mało słodkie to ewentualnie miodu doda.
Namówiłam do zrobienia? no to zaczynamy.
Owsiane batony "Jabłko z cynamonem".
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 80 g czipsów jabłkowych lub suszonych jabłek w plastrach
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 2 jabłka
- 1 banan
- Jabłka pokroiłam na kawałki, odkroiłam gniazda nasienne, nie obierałam ze skórki.
- Przełożyłam jabłka do blendera, dodałam obranego banana i zmiksowałam na papkę.
- Czipsy pokruszyłam a pestki słonecznika utłukłam w moździerzu.
- Wszystkie składniki przełożyłam do miski i rękoma wyrabiałam aż masa stała się klejąca a płatki rozmiękły.
- Formę o wymiarach 20 x 20 wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę jabłkowo - owsianą.
- Ugniotłam całość ręką i wygładziłam wierzch, pokroiłam w blaszce tworząc batony.
- Piekłam batony w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
- Po upieczeniu wystudziłam i tak jak nacięłam wcześniej poodrywałam batoniki.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kwiczoł |
4 komentarze
Tak sobie myślę że sklepy nie dla Ciebie,wszytko zrobisz sama:)))fajna i smaczna propozycja:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSklepy dla mnie też ale bardziej z ciuchami ha ha, pozdrawiam.
UsuńJadłabym :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia, nic trudnego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.