piątek, 8 lipca 2016

Zupa tajska

Zupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno - pikantnym smaku.
Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości.
Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej.
Zupa tajska.

Składniki:
  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 400 g obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili suszona
  • kawałek 3 cm korzenia imbiru
  • 1 limonka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 łyżka liofilizowanej trawy cytrynowej
  • 100 g makaronu przepiórczego małe łazanki
  • 1 puszka mleka kokosowego - 400 ml
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie zupy:
  • Pierś z kurczak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie.
  • Na osobnej patelni podsmażyłam posiekany imbir i czosnek, dodałam krewetki i smażyłam ok. 3 minut.
  • Do kurczaka dodałam trawę cytrynową, chwilę podsmażałam i zalałam całość bulionem, zasypałam makaronem i dodałam pokruszone suszone chili.
  • Gotowałam 5 - 8 minut aż makaron był al'dente.
  • Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam przez ok. 4 minuty, dodałam do zupy razem z mlekiem kokosowym, zagotowałam i dodałam krewetki.
  • Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej
"Podróże małe i duże"
Konwalie majowe

12 komentarze

  1. Kuchnia tajska jest bardzo smaczna i zdrowa, jeżeli przyrządzi się potrawę z dobrej jakości składników :) Ja uwielbiam tę zupę, aczkolwiek preferuję wersję bez kurczaka, z samymi krewetkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adamo potwierdzam, składniki muszą być najlepszej jakości, to podstawa a będzie i smacznie i zdrowo.

      Usuń
  2. uwielbiam azjatyckie dania, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  3. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana jem ją oczami, musi być obłędna;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tajską kuchnię, zjadłabym więc chętnie takiej zupki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tajska kuchnie
    Od siebie dodalem pieczarki,kukurydze,czerwone tajskie curry i sos rybny do smaku
    Pozdrawiam
    Marcin

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger