Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości.
Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej.
Zupa tajska.
- 1500 ml bulionu drobiowego
- 400 g obranych krewetek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili suszona
- kawałek 3 cm korzenia imbiru
- 1 limonka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 łyżka liofilizowanej trawy cytrynowej
- 100 g makaronu przepiórczego małe łazanki
- 1 puszka mleka kokosowego - 400 ml
- oliwa do smażenia
Przygotowanie zupy:
- Pierś z kurczak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie.
- Na osobnej patelni podsmażyłam posiekany imbir i czosnek, dodałam krewetki i smażyłam ok. 3 minut.
- Do kurczaka dodałam trawę cytrynową, chwilę podsmażałam i zalałam całość bulionem, zasypałam makaronem i dodałam pokruszone suszone chili.
- Gotowałam 5 - 8 minut aż makaron był al'dente.
- Paprykę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam przez ok. 4 minuty, dodałam do zupy razem z mlekiem kokosowym, zagotowałam i dodałam krewetki.
- Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
Przepis kuchni tajskiej
"Podróże małe i duże"
Konwalie majowe |
12 komentarze
Kuchnia tajska jest bardzo smaczna i zdrowa, jeżeli przyrządzi się potrawę z dobrej jakości składników :) Ja uwielbiam tę zupę, aczkolwiek preferuję wersję bez kurczaka, z samymi krewetkami :)
OdpowiedzUsuńAdamo potwierdzam, składniki muszą być najlepszej jakości, to podstawa a będzie i smacznie i zdrowo.
Usuńuwielbiam azjatyckie dania, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńboskke i ja też, pozdrawiam.
Usuń
OdpowiedzUsuńHej!
Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
Pozdrawiam,
Kaśka
A o daniu nic? to nie jest danie z kaszą.
UsuńKochana jem ją oczami, musi być obłędna;)
OdpowiedzUsuńHa ha ha jest bossska.
UsuńUwielbiam tajską kuchnię, zjadłabym więc chętnie takiej zupki.
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Olcia.
UsuńUwielbiam tajska kuchnie
OdpowiedzUsuńOd siebie dodalem pieczarki,kukurydze,czerwone tajskie curry i sos rybny do smaku
Pozdrawiam
Marcin
Wspaniałe dodatki do zupy tajskiej. Pozdrawiam Marcinie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.