Mają ukochaną pomidorową, zresztą nie tylko moją bo chyba nie ma osoby której dzieciństwo nie kojarzyłoby się z pomidorową mamy czy babci, połączyłam z ziemniaczaną i w efekcie powstała przepyszna zupa, polecam.
Łatwo, szybko i treściwie, zapraszam.
Zupa krem ziemniaczano - pomidorowy.
- 800 g ziemniaków
- 1 batat - słodki ziemniak
- 1 marchewka
- końcówki szparagów zielonych z 1 pęczka
- ok. 15 cm białej części pora
- olej do smażenia
- 1000 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka soku pomidorowego - 250 ml
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego estragonu
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 1 pęczek główek szparagów zielonych
- groszek ptysiowy
Przygotowanie zupy:
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę a pora po umyciu pokroiłam w plasterki.
- Szparagi umyłam i odłamałam im końcówki.
- Na oleju podsmażyłam ziemniaki i pora a także szparagi - końcówki.
- Potem zalałam je bulionem i gotowałam jakieś 10 minut po czym zmiksowałam na gładki krem.
- Do zmiksowanej masy dodałam sok z pomidorów, koncentrat i zagotowałam.
- Na koniec doprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, wymieszałam i dodałam suszony estragon.
- Główki szparagów ugotowałam w osolonej i pocukrzonej wodzie, trwało to około 3 minut.
- Podałam zupę z główkami szparagów oraz z groszkiem ptysiowym.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Bez Lilak |
3 komentarze
Pyszny kremik, klasyka ziemniak + pomidor i jeszcze szparagi :) jest smacznie ;)
OdpowiedzUsuńI jest pysznie, dzięki Dziewczyny.
UsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.