poniedziałek, 4 lipca 2016

Zupa koperkowa

Nie wiem czemu do tej pory na blogu nie pojawiła się jedna z moich ulubionych zup, zupa koperkowa.
Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni.
Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba.
Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący kubek" nalewałam sobie takiej koperkowej do kubeczka i popijałam czytając książki, poezja dla podniebienia.
Użyłam tutaj samych młodych warzyw i dzięki temu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna.
Polecam serdecznie.
Zupa koperkowa.
Składniki:
  • 2 duże młode ziemniaki
  • 1 mały młody seler
  • 1/2 korzenia młodej pietruszki
  • 3 młode marchewki
  • 1 mały młody por
  • 4 gałązki naci selera
  • 1 i 1/2 pęczka młodego koperku
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 1500  ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie zupy:
  • Warzywa umyłam i obrałam.
  • Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchewkę w kostkę, selera w paseczki, pietruszkę w paseczki a natkę selera posiekałam, pora pokroiłam w plasterki.
  • Posiekałam również koperek.
  • Pokrojone warzywa zalałam wodą, dodałam sól i gotowałam aż zmiękły jakieś 15 minut.
  • Śmietankę wymieszałam z mąką i dolałam do garnka z zupą, zagotowałam.
  • Teraz dodałam posiekany koperek i seler i zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tak zachodziło nad polami

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger