Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni.
Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba.
Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący kubek" nalewałam sobie takiej koperkowej do kubeczka i popijałam czytając książki, poezja dla podniebienia.
Użyłam tutaj samych młodych warzyw i dzięki temu zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna.
Polecam serdecznie.
Zupa koperkowa.
Składniki:
- 2 duże młode ziemniaki
- 1 mały młody seler
- 1/2 korzenia młodej pietruszki
- 3 młode marchewki
- 1 mały młody por
- 4 gałązki naci selera
- 1 i 1/2 pęczka młodego koperku
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 pełna łyżka mąki
- 1500 ml wody
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie zupy:
- Warzywa umyłam i obrałam.
- Ziemniaki pokroiłam w kostkę, marchewkę w kostkę, selera w paseczki, pietruszkę w paseczki a natkę selera posiekałam, pora pokroiłam w plasterki.
- Posiekałam również koperek.
- Pokrojone warzywa zalałam wodą, dodałam sól i gotowałam aż zmiękły jakieś 15 minut.
- Śmietankę wymieszałam z mąką i dolałam do garnka z zupą, zagotowałam.
- Teraz dodałam posiekany koperek i seler i zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem oraz słodką papryką.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tak zachodziło nad polami |
6 komentarze
Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto, polecam.
UsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Kinia.
UsuńKoniecznie spróbuję!
OdpowiedzUsuńZachęcam, w prostocie siła.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.