Nie znaczy to jednak że bez wina jest niesmaczne ale z lampką wina gronowego smakuje wybornie.
Polecam gorąco zarówno ciasto jak i wino.
W oryginale nie ma w cieście porzeczek natomiast ja dodałam je dla koloru i smaku.
Zielone drożdżowe ciasto z czerwonymi porzeczkami.
Składniki: keksówka 37 x 12
- 3 szklanki mąki + ewentualnie pół
- 1 puszka pełnego mleka kokosowego - 400 ml
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g lub 20 g świeżych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- 1 szklanka owoców czerwonej porzeczki
- sok z cytryny
- cukier puder
- posypka z ziaren zbóż w czekoladzie
Szpinak umyłam i osuszyłam.
Do wysokiego naczynia wlałam letnie mleko kokosowe i dodałam do niego listki szpinaku, zmiksowałam na papkę, dodałam świeże drożdże i wymieszałam.
Mąkę wymieszałam z cukrem i solą oraz ze skórką otartą z cytryny.
Mleko ze szpinakiem i drożdżami dodałam do mąki i dokładnie wymieszałam.
Ciasto może być lejące i to w niczym nie przeszkadza.
Można także dodać więcej mąki aby było bardziej zwarte, to już zależy od Was.
Moje było dość luźne, dodałam 3 szklanki mąki.
Do ciasta dodałam umytą i obraną porzeczkę, wymieszałam.
Pozostawiłam ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto wyrosło przełożyłam je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawiłam na 20 - 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
Wyjęłam z piekarnika, wystudziłam.
Z cukru pudru i soku z cytryny utarłam lukier i polałam nim zimne ciasto.
Posypałam kulkami ziaren zbóż w czekoladzie, udekorowałam porzeczką czerwoną.
Do ciasta podałam wino Monte Santi.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Morele, brzoskwinie |
4 komentarze
pysznie!!!
OdpowiedzUsuńI kolorowo i smakowicie.
UsuńNie dosyć że zielone to jeszcze drożdzowe :) Pyszności upiekłaś :)
OdpowiedzUsuńNo nie że fajne połączenie? Dzięki Małgosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.