Surowy brokuł drobno posiekany jest chrupiący i obłędny w smaku.
Do niego kilka dodatków i surówka zamiast obiadu stanie się sałatką.
Możecie kombinować jak lubicie i jak chcecie oby tylko efekt zaspokoił Wasze gusta smakowe.
Polecam gorąco na gorące dni dobrze schłodzoną.
Surówka z brokuła.
Składniki:
- 1 duży brokuł świeży i jędrny
- 1 puszka - 212 ml kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 10 rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka octu sherry
- 2 - 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- sól morska
Brokuła pokroiłam drobno w cienkie plasterki.
Brokuła włożyłam do miseczki, posoliłam, wygniotłam dłońmi i pozostawiłam na 20 minut aby brokuł zmięknął.
Pokroiłam w półplasterki rzodkiewki, czosnek posiekałam, paprykę pokroiłam w paseczki.
Warzywa dodałam do brokuła, dodałam także kukurydzę wraz z zalewą.
Dodałam pieprz, olej, ocet i syrop klonowy, posiekany koperek i wymieszałam.
Ponownie pozostawiam surówkę do zmacerowania na jakieś 20 - 30 minut, po tym czasie powinna być gotowa.
Ja wolę jak jest schłodzona.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Majowe maki |
2 komentarze
Bardzo lubię surówki a ta wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI jest mega pyszna Reniu, wypróbuj.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.