U mnie dzisiaj na bazie świeżego, pachnącego bobu.
Taka skordalia z bobu idealna jest do mięs, warzyw czy kanapek.
Ja swojej pasty użyłam także do upieczenia pizzy ale o tym wkrótce.
Skordalia ze świeżego bobu.
Składniki:
- 2 szklanki świeżego, obranego, ugotowanego bobu
- 1/3 soku z cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Obrałam czosnek i wycisnęłam sok z cytryny.
Do wysokiego naczynia włożyłam obrany bób, dodałam czosnek i przyprawy i zmiksowałam na gładką pastę cienkim strumieniem dolewając oliwę z oliwek.
Pasta ma konsystencję kremu.
Już w miseczce polałam oliwą.
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Soczyste nektarynki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.