poniedziałek, 11 lipca 2016

Skordalia ze świeżego bobu

Grecka skordalia to pasta z czosnku i czerstwego chleba na bazie ziemniaków, migdałów, orzechów włoskich.
U mnie dzisiaj na bazie świeżego, pachnącego bobu.
Taka skordalia z bobu idealna jest do mięs, warzyw czy kanapek.
Ja swojej pasty użyłam także do upieczenia pizzy ale o tym wkrótce.
Skordalia ze świeżego bobu.


                 Składniki:
  • 2 szklanki świeżego, obranego, ugotowanego bobu
  • 1/3 soku z cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Najpierw umyłam bób, ugotowałam go w osolonej wodzie, odcedziłam, przestudziłam i wyłuskałam ze skórki.
Obrałam czosnek i wycisnęłam sok z cytryny.
Do wysokiego naczynia włożyłam obrany bób, dodałam czosnek i przyprawy i zmiksowałam na gładką pastę cienkim strumieniem dolewając oliwę z oliwek.
Pasta ma konsystencję kremu.
Już w miseczce polałam oliwą. 
Smacznego.
Przepis kuchni greckiej.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Soczyste nektarynki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger