Rumianek pospolity - Matricaria chamomilla L. - gatunek rośliny z rodziny astrowatych.
W stanie dzikim występuje w Europie, na terenie Uralu, Kaukazu, Azji Mniejszej, Iranu, Afganistanu i Indii.
Zawleczono go też do Ameryki Północnej i Australii.
W Polsce pospolity, uprawiany także jako roślina lecznicza.
Roślina jednoroczna, dziko występująca, roślina długiego dnia.
W uprawach rolnych jest chwastem.
Rumianek rośnie do 80 cm wysokości.
Roślina posiada mocny, charakterystyczny aromat.
Surowiec zielarski:
Kwiat rumianku zwany inaczej koszyczkiem rumianku.
Wysuszone koszyczki zawierają minimum 4 ml/kg olejku eterycznego.
Surowiec zawiera także flawonoidy, związki kumarynowe, śluz, cholinę, sole mineralne.
Jednym z czołowych ziół do herbatek jest właśnie rumianek, ostatnio trochę zapomniany.
Herbatka rumiankowa ma działanie rozkurczowe, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, pobudza trawienie, a równocześnie działa wiatropędnie i moczopędnie, dodatkowo ułatwia wydzielanie gazów.
Pamiętam jak moim maleńkim córkom dawałam do popijania herbatkę z rumianku aby nie miały kolki.
Napar z rumianku powinny pić nie tylko dzieci ale także osoby starsze.
Przydatny jest również w różnych dolegliwościach wątroby i niektórych schorzeniach kobiecych.
Użyty zewnętrznie do przemywań przeciwdziała stanom zapalnym skóry.
Zewnętrznie stosowany także do leczenia owrzodzeń, leczy hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia.
Używacie rumianku w swoim domu?
Na zdjęciach rumian i rumianek.
Zobacz również
Tagi:
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
4 komentarze
Uwielbiam rumianek :)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńA na zdjęciu rumian, nie rumianek.
OdpowiedzUsuńJeden i drugi Beato.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.