Tym razem proponuję rogaliki z rabarbarem, puszyste, pachnące i kwaskowate, rewelacyjne do kawki albo czystka, zachęcam do pieczenia.
Rabarbarowe rogaliki.
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego.
Źródło.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 50 g cukru trzcinowego
- 250 ml mleka
- 1 jajo
- 50 g masła
- szczypta soli
- 2 - 3 łodygi rabarbaru
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego
- białko jaja
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masła
Przygotowanie:
- W garnku stopiłam masło na ciasto, dodałam mleko i podgrzałam na tyle aby było letnie.
- W misie robota wymieszałam mąkę, cukier, drożdże, sól i jajo.
- Teraz do mąki dodałam mleko z masłem i wyrabiałam robotem 5 minut.
- Ciasto powinno być elastyczne, pozostawiłam je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- W czasie jak ciasto rosło zrobiłam kruszonkę, wszystkie składniki wsypałam do miseczki i palcami połączyłam do uzyskania kruszonki.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zrobiłam z niego dwie kule, każdą kule rozwałkowałam na placek grubości pół centymetra.
- Każde koło podzieliłam na 8 trójkątów.
- Na końcu każdego trójkąta ułożyłam kawałek łodygi rabarbaru jak na zdjęciu.
- Każdy kawałek posypałam także cukrem trzcinowym.
- Zwijałam rogaliki od podstawy do czubka, zakleiłam brzegi aby sok został w rogalu a nie wypłynął na blaszkę.
- Rogale ułożyłam na blaszce w odstępach i pozostawiłam na 30 minut aby podrosły.
- Po wyrośnięciu posmarowałam rogaliki roztrzepanym białkiem i posypałam kruszonką.
- Piekłam rogale w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 17 - 18 minut.
- Rogale studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Faceliowe łąki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.