Układamy wszystkie składniki w formie i czekamy aż się zapiecze, ot cała praca przy obiedzie.
Polecam serdecznie, nam smakowały wybornie.
Risotto z piekarnika.
Składniki: 8 porcji
- 2 szklanki sypkiego ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 200 g cienkiej kiełbasy chorizo
- 150 g sera regio piato długodojrzewający
- 4 jaja
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść oregano
- garść estragonu
- garść trybuli
- ok. 1 łyżki słodkiej papryki
- szczypta suszonego oregano
- sól morska
- pieprz
Paprykę pokroiłam w kostkę, kiełbasę w plastry.
Na patelnię włożyłam kiełbasę i smażyłam aż z chorizo wytopił się tłuszcz i wtedy dołożyłam na patelnię cebulę białą i czerwoną pokrojoną w kostkę.
Smażyłam kilka minut, dodałam paprykę i jeszcze minutę smażyłam.
Wymieszałam ugotowany ryż z mieszanką z patelni oraz 50 g startego sera a także posiekanymi ziołami i wyłożyłam go do naczynia do zapiekania wyrównując wierzch.
Jaja wymieszałam z resztą startego sera, słodką papryką, solą, pieprzem, bułką tartą i oregano i polałam wierzch ryżu.
Piekłam risotto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut aż wierzch risotta ładnie się zrumienił.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kwiatostan jarzębiny |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.