Smak jest rewelacyjny, kwaskowaty od jagód i słodki od bezy a ciasto znika w błyskawicznym tempie.
Można popróbować innych owoców w cieście, będzie ciekawie.
Zapraszam na deser.
Ciasto upieczone w ramach akcji "Jagodowo i smacznie".
Placek jagodowy z kawową pianką.
Składniki: 24 x 24 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 4 jaja
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 200 g jagód
- 3 białka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Masło rozpuściłam i przestudziłam.
Jagody umyłam na sicie i osączyłam.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam na sztywną pianę.
Żółtka utarłam z cukrem na kogel mogel.
Mąki przesiałam, połączyłam z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodawałam do masy jajecznej na zmianę rozpuszczone masło i mąkę cały czas miksując.
Na koniec dodałam ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszałam pianę w ciasto.
Ciasto przełożyłam do wyłożonej pergaminem foremki i na wierzchu ułożyłam jagody lekko je wciskając w ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Kawę rozpuściłam w 2 łyżkach wody.
Gdy ciasto się piekło ubiłam białka na puszystą pianę dodając na koniec cukier puder i kawę.
Po 40 minutach wyjęłam ciasto, nałożyłam na wierzch pianę i zapiekałam jeszcze 10 minut aż piana stała się lekko brązowa.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
Jagodowo na innych blogach:
Różowa kuchnia
Szóste niebo
Ewusiowe smaki
Izioni pyszne smaki
Esmeralda ze smakiem
Życie zaczyna się w kuchni
"Podróże małe i duże"
Majowe bzy |
10 komentarze
nie pijam kawy niemal wcale, ale za to wszystkie słodkości z kawowym aromatem uwielbiam! dziękuję za wspólne jagodowe słodzenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo a placek polecam.
UsuńUWIELBIAM JAGODY W RÓŻNEJ POSTACI.TWOJE CIACHO NA PEWNO JEST PRZEPYSZNE. DZIĘKUJE ZA WSPÓLNE WYPIEKANIE.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie, dziękuję Asiu.
Usuńz kawową pianką...wow...poprosze kawałeczek. uwielbiam kawę i wszystko co kawowe;)
OdpowiedzUsuńAleż częstuj się proszę bardzo.
UsuńSezon jagodowy trwa, szkoda, że tak krótko. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję Dorotko.
UsuńPrzepięknie się prezentuje w przekroju bo w smaku to na pewno pyszotka jak mawia moja Hania :) dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDzięki Iwonko, dzięki Haniu, buziole.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.