Dziś pieczeń z bobem która smakuje doskonale do obiadu i jako samodzielne danie z ulubionym sosem.
Polecam gorąco.
Pieczeń na kanapki i nie tylko z bobem.
Składniki: keksówka 14 x 24
- 500 g bobu
- 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 3 jaja
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 - 3 łyżki oleju czosnkowego
- 3 - 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- Najpierw ugotowałam bób w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie, odcedziłam, ostudziłam i obrałam ze skórek.
- Mięso mielone włożyłam do miski.
- Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju czosnkowym, ostudziłam i dodałam do mięsa.
- 5 jaj ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w kostkę, dodałam do mięsa.
- Posiekałam koperek i szczypiorek i również dodałam do mięsa.
- Z 3 jaj oddzieliłam żółtka od białek, żółtka dodałam do mięsa a białka ubiłam ze szczyptą soli na pianę.
- Do mięsa dodałam także sól do smaku i sos sojowy a także bułkę tartą i rękoma wyrobiłam wszystko na jednolitą i lekko lepiącą masę.
- Na koniec dodałam ubite białka i delikatnie wmieszałam je w masę mięsną.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej połowę masy mięsnej lekko ja ugniatając, wyłożyłam na nie bób również lekko dociskając go do mięsa.
- Bób pokryłam drugą warstwą mięsa, wyrównałam wierzch, polałam go olejem czosnkowym z wierzchu.
- Wstawiłam pieczeń do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 50 minut.
- Podałam pieczeń lekko schłodzoną.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Budynek Poczty Polskiej - Ciechocinek |
8 komentarze
Świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do spróbowania.
UsuńWciąż mnie zaskakujesz:)))dla mnie bób był tylko ze śmietaną a tu takie świetne danie można przygotować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńNie jadłam ze śmietaną, dasz przepis Reniu?
UsuńNigdy nie słyszałam o pieczeni z bobem :) Ale wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńNo to w końcu usłyszałeś Ramal, jest pyszna i warta spróbowania.
UsuńCiekawa sprawa, fajne połączenie
OdpowiedzUsuńI dobrze smakuje a to jest najważniejsze.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.