Teraz uparowałam je z truskawkami, ale tutaj pełna dowolność, dodajcie owoce które lubicie i tak będzie pysznie.
Kluski na parze z truskawkami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1-1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 3 łyżki stopionego masła
- ok. 200 g truskawek do nadziania
- 200 ml kwaśnej śmietany 10 %
- 3 - 4 duże truskawki
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- Drożdże zasypałam 1 łyżeczką cukru, chwilę poczekałam aż zaczęły się "topić", wymieszałam z 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki, pozostawiłam pod przykryciem na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Do miski robota wsypałam mąkę, cukier, jaja, stopione masło oraz zaczyn i wymieszałam.
- Teraz dolewałam ciepłe mleko tyle aby ciasto było zwarte i elastyczne, może zostać trochę mleka.
- Z ciasta uformowałam kulę i pozostawiłam ją pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zarobiłam i szklanką maczaną w mące wykrawałam małe bułeczki.
- Każdą spłaszczyłam w dłoni, na środku położyłam truskawkę lub dwie zależy jakie duże są i zlepiłam brzegi klusek, dość dokładnie, układałam je zlepieniem do dołu na blacie posypanym mąką.
- Zostawiłam kluski pod przykryciem na 20 minut aby podrosły.
- Na dużym garnku naciągnęłam gazę, związałam nicią aby nie spadła i wlałam do garnka 1/3 pojemności wody.
- Zagotowałam w garnku wodę i jak kluski podrosły układałam dość luźno bo rosną na gazie, garnek przykryłam miską.
- Kluski parowałam 10 minut.
- Śmietanę kwaśną wymieszałam z rozgniecionymi truskawkami i cukrem pudrem.
- Polałam sosem truskawkowym gorące pampuchy.
Smacznego.
Przepis z zeszytów babci.
"Podróże małe i duże"
Róża - Królowa |
5 komentarze
Wyglądają świetnie! Z pewnością dobrze smakują
OdpowiedzUsuńOj nie dobrze ale bardzo dobrze, polecam.
UsuńNigdy nie robiłam:) Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSą pyszne, polecam do wypróbowania. Proste wykonanie.
UsuńNo i jak wypróbowałaś? Karolina?
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.