Dziś przedstawiam ośmiornicę po grecku w winie, klasyczny przepis greckiej kuchni.
Tak podane mięso ośmiornicy jest delikatne i kremowe, do tego ulubiony makaron i obiad gotowy, polecam.
Ośmiornica po grecku w winie.
Składniki:
- 1 duża ośmiornica ok. 1000 g
- 120 ml oliwy extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1/2 słodkiej papryki w proszku
- 3 gałązki tymianku
- 150 ml wytrawnego różowego wina
- 100 ml słodkiego białego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów - 400 ml
- 1/2 szklanki wody
- natka pietruszki
- 200 g makaronu pappardelle
- 1 gałązka lubczyku
Przygotowanie dania:
- Ośmiornicę - kupiłam mrożoną rozmroziłam, umyłam , wycięłam dziób i pokroiłam na kawałki.
- Cebulę i czosnek drobno pokroiłam.
- Do garnka wlałam oliwę, wrzuciłam cebulę i czosnek i zeszkliłam warzywa.
- Dodałam teraz ośmiornicę i chwilę smażyłam, ośmiornica zmieni nieznacznie kolor.
- Dodałam teraz ziele angielskie, liść laurowy, paprykę w proszku oraz tymianek a także wlałam oba wina.
- Całość gotowałam aż płyn się zredukował o połowę.
- Teraz dodałam do garnka pomidory i wodę i gotowałam na małym ogniu przez około godzinę.
- Na koniec doprawiłam solą i pieprzem, dodałam posiekany lubczyk.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Podałam ośmiornicę z makaronem i posypałam posiekaną natką pietruszki.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Konwalie majowe |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.