czwartek, 14 lipca 2016

Omlet z brokułami i estragonem

Fajna propozycja na letni obiad.
Omlet robi się szybko a potem zajadamy obiad pachnący latem i pożywny a nie ciężki.
Polecam serdecznie.
Omlet z brokułami i estragonem.

                   
                    Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 mały brokuł
  • 1 pomidor
  • 2 - 3 gałązki estragonu
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka masła klarowanego

Najpierw ugotowałam brokuła w osolonej  i lekko pocukrzonej wodzie.
Przestudziłam go i podzieliłam na różyczki.
Jaja roztrzepałam widelcem, posoliłam i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem.
Pomidora pokroiłam w plasterki, starłam ser żółty.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i wylałam na nią jaja, podsmażałam minutę aż brzegi omletu się ścięły.
Rozłożyłam na wierzchu plastry pomidora, różyczki brokuła i listki estragonu,
całość posypałam startym serem.
Patelnię przykryłam pokrywką i smażyłam na średnim ogniu aż ser się rozpuścił a brzegi przyrumieniły.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pachnące kwiatki bzu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger