niedziela, 10 lipca 2016

Omleciki z truskawkami i Monte Santi

Najpierw napiszę o moim ostatnim odkryciu czyli winie Monte Santi które idealnie nadaje się do deserów wszelakich.
Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu, - po wypiciu zapewniam że nie tylko, w tym przede wszystkim kobietom. 
Będąc połączeniem wysokiej jakości wina z sokami, świetnie orzeźwiają latem, a ich uniwersalność sprawia, że sprawdzają się zarówno podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. 
Można je pić do posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. 
Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa. 
Takie wina produkowane są min. przez firmę Jantoń, która stworzyła 3 rodzaje tych pysznych win: "original", jeżyna i poziomka.
Wino smakuje wybornie więc polecam z czystym sercem, tym bardziej że kosztuje nie tak dużo.
Teraz nasz deser który proponuję do wina, a może wino do deseru ha ha?
Polecam omleciki z kremem truskawkowym do Monte Santi "original", to idealne połączenie.
Zabieramy się do pracy? szybko deser znajdzie się na Waszych stołach.
Omleciki z truskawkami i Monte Santi.


               Składniki:
        Ciasto:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 100 g mąki tortowej przesianej
        Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 śmietan-fiksy
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • truskawki do dekoracji
  • cukier puder do posypania

Najpierw upiekłam omleciki.
Jaja ubiłam z cukrem na biały puch, potem dodałam przesianą przez sito mąkę i delikatnie wymieszałam.
Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia i wylewałam na nie placuszki około 12 cm średnicy.
Na każdej blaszce wyszło 5 omlecików.
Piekłam omlety w piekarniku nagrzanym do 170 C z termoobiegiem przez 10 minut.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika składałam je na połowę, układałam na ściereczce, przykryłam drugą i pozostawiłam do przestygnięcia.
W czasie jak stygły omlety zrobiłam krem.
Ubiłam śmietankę z cukrem i śmietan-fiksem na sztywny krem.
Truskawki umyłam, obrałam i zmiksowałam na papkę, dodałam ją do ubitej śmietany i dokładnie wymieszałam.
Krem nałożyłam do rękawa cukierniczego, nałożyłam tylkę w kształcie gwiazdki i wyciskałam krem do środka omlecików, włożyłam kawałki truskawek do środka.
Na koniec posypałam omleciki cukrem pudrem.
Podałam z lampką wina Monte Santi original.

Smacznego i Na zdrowie!
Źródło - omleciki
"Podróże małe i duże"
Pachnące truskawki

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger