Bardzo zaintrygował mnie przepis i postanowiłam go wykorzystać.
Zimą będziemy się delektować na rozgrzewkę.
A teraz nie o zimie ale o letnich owocach w pysznej nalewce.
Zdjęcia na razie takie robocze aby szybko przekazać przepis dalej a jak dojrzeje uzupełnię go w zdjęcia gotowej naleweczki.
Zachęcam bo zapach już przy robieniu był piękny a co dopiero jak dodawałam korzenie, cudo.
Nalewka truskawkowa z korzeniami.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1 litr wódki 38 %
- 300 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- spory kawałek kory cynamonu
- 4 goździki
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
Owoce umyłam, osuszyłam i odszypułkowałam.
Pokroiłam na kawałki i włożyłam do słoja, zalałam wódką i zostawiłam na siedem dni w słonecznym miejscu.
Codziennie mieszałam słojem z owocami.
Po siedmiu dniach do słoja dodałam korzenie czyli gałkę, cynamon, goździki i pieprz, zakręciłam i pozostawiłam na trzy dni.
Potem przecedziłam przez sito nalewkę.
Do słoja wsypałam cukier, dodałam miód i zalałam przecedzonym płynem który nie jest klarowny.
Słój zamknęłam i pozostawiłam na kilka dni aby cukier i miód się rozpuściły a nalewka wyklarowała się.
Potem nalewkę dokładnie przefiltrowałam, przelałam do butelek, dokładnie je zamknęłam i pozostawiłam do dojrzewania na około miesiąc.
Na zdrowie!
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Ruda kitka |
8 komentarze
i ile można trzymać takie coś,ma jakąś datę do spożycia
OdpowiedzUsuńNie ma daty do spożycia, im dłużej dojrzewa tym jest lepsza.
UsuńZnane są nalewki kilkudziesięcioletnie, pyszne i aromatyczne.
Tylko ciśnie mi się na usta pytanie czy tyle wytrzymają? chodzi mi raczej o to ze po spróbowaniu nie postoją długo takie sa smakowe.
Pyszności :P
OdpowiedzUsuńTruskawki są pyszne na wszelakie sposoby.
Usuńtruskawkowe pyszności ... lato nam dało
OdpowiedzUsuńzapraszam do obserwowania http://fantastic-brand.blogspot.com/
Tak w tym roku na razie urodzaj w owoce i warzywa, oby tak dalej.
UsuńSłońce zabija witaminę c, lepiej trzymać w ciepłe lecz nie na słońcu. :)
OdpowiedzUsuńGrzegorzu ja nie napisałam w przepisie że na słońcu tylko w słonecznym miejscu a to jest wielka różnica.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.