Tymczasem zdjęcia robocze i rewelacyjny przepis, koniecznie do wypróbowania bo jak przecedzałam nastaw trochę próbowałam i jest znakomita z lekkim zapachem goździków i przepięknym kolorze.
Nalewka ananasowa.
Składniki:
- 1 ananas ok. 2 kg cały
- 200 g cukru
- 3 - 4 goździki
- około 2 l destylatu 60 %
Zasypałam owoce w słoju cukrem i potrząsając słojem rozprowadziłam cukier po owocach,
zakręciłam słój i pozostawiłam na dobę w ciepłym miejscu aż ananas puścił sok.
Zalałam go teraz destylatem - inaczej mówiąc bimberkiem z dobrego źródła - możecie użyć wódki 40 % lub zrobić ze spirytusu wódkę 60 %, jeśli lubicie mocniejsze nalewki - dodałam goździki
i pozostawiłam w ciepłym miejscu na 3 - 5 tygodni.
Po tym czasie zlałam nalewkę z nad owoców, przefiltrowałam i zlałam do butelek.
Wyniosłam butelki do piwnicy i zostawiłam na pół roku, na święta będzie do spróbowania.
Co 2 - 3 miesiące będę ją zlewać z nad osadu.
Na zdrowie!
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kalinowe kulki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.