Lubczyk ogrodowy - Levisticum officinale.
Gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych.
Jest jedynym przedstawicielem rodzaju lubczyk.
Pochodzi z Afganistanu i
Iranu, rozprzestrzenił się też gdzieniegdzie poza obszarem swojego
rodzimego występowania.
Uprawiany jest min. w Polsce.
Roślina uprawna:
Od dawna uprawiany był jako aromatyczna przyprawa u ludów południowoeuropejskich i hodowany w ogrodach starożytnej Grecji i Rzymie.
Jego uprawę rozpowszechnili w średniowieczu benedyktyni, którzy uprawiali go w swoich ogrodach.
Obecnie w Polsce jest często uprawiany w ogrodach.
Roślina lecznicza:
Korzeń lubczyku, cały lub rozdrobniony.
Odwar korzenia lubczyku wykorzystywany jest w przypadku nieżytów dróg
moczowych i niewydolności nerek.
Przetwory z lubczyku łagodzą też bóle
menstruacyjne i działają moczopędnie.
Sztuka kulinarna:
Aktualnie wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, przyprawy "maggi", różnorodnych kostek bulionowych i zup błyskawicznych.
W Anglii rozdrobnione nasiona dodawane są do wypieku chleba, w niektórych krajach bywa używany do parzenia słodkiej herbaty z miodem.
Ciekawostki:
Przypisywano mu wielką moc.
Według dawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki czyni w małżeństwie, roztyrki i niezgody w nim równa.
Upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej miał przynosić
młodej parze szczęście. Dodany do pierwszej po urodzeniu dziecka kąpieli
miał przynieść szczęście w miłości - ale tylko dziewczynkom!
Ja używam jak już pisałam wcześniej do wszystkiego, znakomicie smakuje do kanapek pod wędlinę.
Źródło.
Zobacz również
Tagi:
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
6 komentarze
Mam w ogródku dosyć spory krzaczek. Dzisiaj przezedzilam go i suszę 😃
OdpowiedzUsuńSuszony pyszny potem do zupy.
UsuńW Anglii robi się pyszną zupę lubczykową.
OdpowiedzUsuńCiekawam smaku takiej zupy, chyba musi być pzrepyszna.
UsuńJa używam tylko do jajecznicy:))))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńTez pysznie. Pozdrawiam i ja.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.