Smakują obłędnie z sosem z maślanki i surówką z białej kapusty.
Popróbujcie bo i szybko się je robi i znikną szybko.
Takie kotlety smakują wybornie o każdej porze roku.
Kotlety "ruskie".
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych
- 400 g sera twarogowego
- 1 jajo
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kminku
- 1 duża cebula
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- masło klarowane
- bułka tarta do panierowania
- 150 ml maślanki
- 2 łyżki posiekanej bazylii tajskiej
- 2 łyżki posiekanej trybuli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól morska
Cebulę drobno posiekałam i podsmażyłam na łyżce masła klarowanego, wystudziłam.
Do wystudzonych ziemniaków dołożyłam twaróg, przyprawy, cebulę i dokładnie dłońmi wyrobiłam kleistą masę.
Z masy ulepiłam kotlety, obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
Maślankę wymieszałam z posiekanymi ziołami, dodałam czosnek i sól do smaku i wymieszałam.
Podałam kotlety z surówką z młodej kapusty i sosem maślankowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dokąd polecimy? |
2 komentarze
Bazylia tajska? Ja chyba użyję zwykłej bazylii :) Ale ogólnie przepis bardzo oryginalny, jestem ciekawa, jak mi wyjdą moje kotlety.
OdpowiedzUsuńJasne że możesz zwykłej, napisz jak smakowały.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.