Dziś morele zajadam całymi kilogramami dopóki jest na nie sezon a także próbuje zachować ich smak na dłużej.
Dziś w postaci konfitury, pysznej i aromatycznej.
Morelowe przetwory bardzo przypadły mi do gustu i smaku.
Zachęcam do zrobienia.
Morelowa konfitura.
Składniki:
- 1000 g dojrzałych moreli
- 2 - 3 łyżki miodu
- 1000 g cukru żelującego 1:1
Przygotowanie:
- Morele poprzekrawałam na połówki, wyjęłam pestki i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia stroną otwartą ku górze.
- W zagłębienia po pestkach włożyłam do każdej odrobinę miodu.
- Piekłam morele w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Gorące, upieczone morele włożyłam do garnka wraz z sokiem który powstał.
- Zasypałam morele cukrem żelującym, wymieszałam i pozostawiłam na 3 godziny.
- Po tym czasie doprowadziłam morele do wrzenia i gotowałam 4 minuty.
- Przełożyłam konfiturę do słoików i ustawiłam je do góry dnem, pozostawiłam do wystudzenia.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Hiszpańskie morele |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.