Sok jabłkowy który tu użyłam wyciskałam sama, taki jest najlepszy.
Można również użyć sklepowego ale najlepszej jakości.
Truskawki są z dużych kawałkach aby wszystko nie było takie idealnie gładkie.
Gotujemy? jakie kisiele lubicie najbardziej?
Kisiel jabłkowo - truskawkowy z całymi owocami.
Składniki:
- 500 ml soku jabłkowego najlepiej świeżo wyciskanego
- 200 g truskawek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Truskawki zasypałam cukrem i rozgotowałam pod przykryciem ale nie całkiem, tak tylko do lekkiego rozpadnięcia owoców.
Sok jabłkowy wlałam do garnka zostawiając pół szklanki.
W soku w szklance rozprowadziłam mąkę ziemniaczaną.
Sok w garnku zagotowałam, dodałam rozgotowane truskawki, wlałam sok z mąką i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia.
Gotowałam jeszcze chwilę i przelałam do szklaneczek.
Podałam ciepły ale równie dobrze smakuje schłodzony.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad polami |
4 komentarze
oj tak, zjadłybyśmy - wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny to Wy zajadajcie a ja gotuję następny.
UsuńZrobię napewno, dziękuję ❤
OdpowiedzUsuńPochwal się potem jak wyszło, zrób zdjęcie i wyślij na maila albo wklej na FB.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.