Nadal nie jest dobrze ale jest znacznie lepiej.
Pamiętam jak moja mama robiła cały rytuał z gotowania kaszy, pamiętam te garnki ustawione jeden na drugim, a potem zbitą bryłę kaszy jęczmiennej.
Takie to ja mam wspomnienia a jakie są Wasze?
Dziś kasze umiemy gotować i trwa to 15 minut a rezultatem jest pyszne danie.
Zapraszam do gotowania.
Kasza bulgur z warzywami.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 filet z kurczaka
- 1,5 szklanki wody
- 1 papryka czerwona ramiro
- 1 mały bakłażan
- 1/2 średniej cukinii
- 10 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 brokuła
- garść listków melisy
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1/2 szklanki wina różowego
- olej do smażenia
- sól ziołowa
- 1 łyżka przyprawy toskańskiej
- pieprz
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w półplasterki , bakłażana wraz ze skórką pokroiłam w dużą kostkę, paprykę po obraniu pokroiłam w duże kawałki, brokuła rozdzieliłam na różyczki, pieczarki pokroiłam w plasterki a czosnek posiekałam.
Pierś z kurczaka pokroiłam w paski.
Na rozgrzanym oleju smażyłam najpierw filet z kurczaka a potem po kolei dodawałam warzywa, paprykę, cukinię bakłażana, potem pieczarki i brokuła.
Jak warzywa się podsmażyły podlałam je winem, dodałam sos ostrygowy i sojowy, przyprawy i dusiłam 10 minut.
Kaszę przepłukałam na sicie, zalałam 1,5 szklanki wody, lekko osoliłam i gotowałam 15 minut.
Ugotowaną kaszę dodałam do warzyw, wymieszałam, dodałam posiekaną melisę.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Wiosenny bukiet |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.