Chleb łatwy w wykonaniu więc zachęcam do wypróbowania.
Mąkę jęczmienną zakupicie już w każdym dobrym sklepie ze zdrową żywnością.
Mąkę "00" można już kupić np. w Tesco.
Zabieramy się zatem do pieczenia?
Chleb pszenno - jęczmienny z błonnikiem i czarnuszką na zakwasie.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12
Zaczyn:
- 100 g zakwasu z mąki pszennej T "00"
- 200 g mąki pszennej T "00"
- 200 g letniej wody
- 600 g mąki pszennej T 750
- 200 g mąki jęczmiennej
- 500 g letniej wody
- cały zaczyn
- 15 g soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki błonnika witalnego
- czarnuszka do posypania
Pozostawiłam zaczyn na całą noc.
Rano do miski wsypałam mąki, dodałam sól i cukier a także zaczyn i błonnik, na końcu dodałam wodę.
Mieszałam i wyrabiałam przy użyciu mieszadła hakowego przez 10 minut.
Miskę z ciastem włożyłam do reklamówki, szczelnie zamknęłam i pozostawiłam do wyrastania na 1 godzinę.
Potem ciasto przełożyłam do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką, wygładziłam wierzch i posypałam czarnuszką.
Ponownie foremki znalazły się w reklamówce do wyrastania na 2 - 3 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół a na dno piekarnika włożyłam naczynie z wodą.
Wyrośnięty chleb piekłam przez 10 minut w 240 C a potem zmniejszyłam temperaturę do 210 C i piekłam chlebki jeszcze 25 minut.
Po upieczeniu studziłam chleby na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Majowy wschód słońca |
4 komentarze
Domowy chleb :) Najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda i dlatego polecam serdecznie.
UsuńDorotka :) Chleb w piecu ! zamiast blonnika dalam siemie lniane i mąki pszenna 750 i żytnia :) Po ostudzeniu i degustacji pochwalę się :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie przyślij zdjęcie Danuś, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.