piątek, 1 lipca 2016

Chleb na zakwasie z mąki "00"

Pyszny chleb na zakwasie z mąki "00" czyli mąki pszennej.
Mąka ta jest już do kupienia np. w Tesco, Piotr i Paweł czy Kauflandzie.
Polecam serdecznie bo chleby z jej udziałem są pyszne, puszyste ze sprężystym miękiszem.
Jak zrobić zakwas z mąki "00" już przedstawiałam i zapraszam na stronę.
Chleby na tym zakwasie rosną wyjątkowo szybko i sprawnie.
Chleb na zakwasie z mąki "00".

               
                         Składniki: 2 keksówki 26 x 12
  • 800 g mąki pszennej T 405
  • 250 g czynnego zakwasu z mąki "00"
  • 400 g wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki cebulki prażonej
  • pestki słonecznika do posypania

Zakwas czynny to taki który dzień wcześniej wyjmiecie z lodówki i dokarmicie porcją mąki i wody gazowanej.
Do miski robota wsypałam mąkę, wlałam zakwas, wlałam wodę, dodałam sól i cukier i wymieszałam.
Wyrabiałam ciasto 10 minut z hakiem, pod koniec wyrabiania wsypałam prażoną cebulkę.
Ciasto ma być elastyczne i bardzo sprężyste.

Miskę z ciastem nakryłam szczelnie folią spożywczą i wstawiłam do reklamówki aby ciasto wyrosło na 2,5 godziny.
Potem ciasto przełożyłam do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą.
Wierzch wyrównałam ręką umoczoną w wodzie.
Posypałam wierzch chlebów ziarenkami słonecznika.

Foremki włożyłam do reklamówki, zawiązałam i ponownie pozostawiłam do wyrastania na ok. 3.5 - 4 godziny.
Piekarnik nagrzałam do 240 C z opcją grzania góra/dół a w środku umieściłam naczynie z wodą.
Jak chleb wyrósł piekłam go 10 minut w 240 C po czym zmniejszyłam temperaturę do 210 C i piekłam jeszcze przez 20 minut.
Po upieczeniu wyjęłam chleb z foremek i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski 
"Podróże małe i duże"
Bez lilak

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger