Zarobiłam, zamieszałam, uformowałam bochenek i do piekarnika.
Czyż nie jest to szybki sposób na pyszny bochenek?
Dodałam tym razem pachnące zioła i oliwki ale i inne ulubione dodatki będą ok.
Zabieramy się do pieczenia.
Chleb na sodzie z oliwkami i ziołami.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej chlebowej T 750
- 1 szklanka maślanki
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki pokrojonych oliwek zielonych
- 4 łyżeczki włoskich ziół liofilizowanych
- Mąkę wymieszałam z solą i sodą.
- Maślanka musi mieć temperaturę pokojową.
- Pokroiłam oliwki na połówki.
- Do mieszanki suchych składników dodałam maślankę i wymieszałam.
- Na koniec dodałam zioła i oliwki i jeszcze raz wymieszałam.
- Ciasto powinno być lekko lepiące ale takie z którego można uformować bochen.
- Jeśli tak nie jest wystarczy podsypać mąką ale też nie za dużo bo chleb będzie twardy.
- Z ciasta uformowałam bochenek, nacięłam go na krzyż dość głęboko i umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut.
- Chleby na sodzie najlepiej jeść tego samego dnia mają wtedy chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ, na drugi dzień też są dobre niemniej jednak trochę kruszy się miąższ.
Przepis autorski kuchni irlandzkiej.
"Podróże małe i duże"
Łąka |
6 komentarze
Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńMusi smakować niesamowicie z oliwkami.
Zapraszam na mój przepis na chlebek. ;)
Dziękuję bardzo.
UsuńBardzo intrygujący przepis! Kolejny :) Chciałabym go wypróbować. Gdzie kupię włoskie zioła liofilizowane?
OdpowiedzUsuńKupuję je w Lidla, podczas włoskiego tygodnia.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Czekam niecierpliwie na ten włoski tydzień i zrobię zapas. Chyba, że samemu mogę skomponować takie zioła?
OdpowiedzUsuńJeśli posiadasz zioła liofilizowane to jasne że mieszankę zrobisz sama, takie suszone nie maja takiego aromatu.
UsuńW Lidlu często są więc zakupisz na pewno. Ja kupuję po 4 słoiczki bo są na prawdę rewelacyjne.
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.