Jeśli jeszcze chcą je zjeść weganie czy wegetarianie również mam dobrą wiadomość, to są przekąski dla Was.
Kokos to mój ulubiony orzech i w tym wydaniu polecam serdecznie.
Mąkę kokosową można zrobić samemu lub zakupić w sklepie z orientalną żywnością, cukier kokosowy - wystarczy normalny cukier zmiksować z wiórkami ( 1 łyżka cukru i 1 łyżka wiórków ) i wysuszyć.
Zabieramy się za robienie batoników.
Bounty - małe batoniki.
Składniki:
- 3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 10 łyżek wody
- szczypta soli
- 200 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka kokosowego
- Wiórki wsypałam do miski, dodałam olej kokosowy, mąkę kokosową, wodę i sól i wymieszałam rękoma aby masa była lekko lepka i zbita.
- Formę o wymiarach 15 x 20 cm wyłożyłam folią aluminiową i wyłożyłam do niej masę kokosową, docisnęłam, pokroiłam w formie na batoniki i wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny.
- Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, wymieszałam z mlekiem.
- Wyjęłam formę z zamrażarki, połamałam masę na wcześniej pokrojone batoniki i każdy maczałam w czekoladzie i układałam na kratce aby obeschły.
- Każdy posypałam wiórkami kokosowymi.
- Jak obeschły wstawiłam je do zamrażarki na 3 - 4 godziny a potem przechowywałam je w lodówce.
- Znikają szybko.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Konwalia majowa |
4 komentarze
Bardzo fajna przekąska!
OdpowiedzUsuńPyszna i całkiem prosta w wykonaniu.
Usuńno no aż mi ślinka cieknie, uwielbiam kokosowe batoniki
OdpowiedzUsuń-----------------------
http://bit.ly/2eq3TuE
Polecam do zrobienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.