Bazylia pospolita - Ocimum basilicum, zwyczajowo zwana też bazylią wonną, bazylią zwyczajną, balsamem, gatunek rośliny jednorocznej z rodziny jasnotowatych.
Nazwa wywodzi się od greckiego basileus, czyli król, gdyż wierzono że roślinę tę może zerwać tylko król.
W antycznym Rzymie roślina była stosowana jako talizman przeciwko bazyliszkowi.
Bazylia zawiera olejek eteryczny - olejek bazyliowy - 0,5 - 1,5 %.
Bazylia zawiera garbniki, saponiny, flawonoidy, substancje gorzkie, olej tłusty zawierający oksykwasy tłuszczowe , sole mineralne i witaminy.
Działanie:
Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu, działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.
Powszechnie uważa się że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił.
Roślina przyprawowa:
Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach.
Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela.
Roślinę dobrze jest ściąć podczas kwitnienia, wtedy rozrasta się i powtórnie kwitnie.
Najlepiej dodawać ją do sałatek, zup, duszonych warzyw, oraz twarożku.
Włoskie pesto to bazylia utłuczona z dodatkami i nic tego smaku nie zastąpi.
Można zielem nacierać również mięsa przed pieczeniem.
Bazylia jest niezastąpionym składnikiem prawie wszystkich włoskich dań.
Świetnie komponuje się z makaronem, pomidorami i jest głównym składnikiem włoskiego pesto o czym wcześniej pisałam.
U mnie na blacie kuchennym zawsze stoi donica ze świeżą bazylią, to podstawa.
A Wy używacie tej królewskiej rośliny?
Bazylia grecka, Ocimum basilicum var. minimum - roślina drobna, gęsto ulistniona, silnie rozkrzewiona i nisko rosnąca.
Zobacz również
Tagi:
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
4 komentarze
Niewiele ziół lubię i używam ale bazylie tak:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFajnie że bazylię używasz, skuś się także na inne zioła.
UsuńOba rodzaje bazylii rosną aktualnie u mnie na parapecie, znam je, lubię, doceniam i często wykorzystuję, Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBazylia jest nieoceniona zwłaszcza w daniach kuchni włoskiej czy tajskiej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.