czwartek, 9 czerwca 2016

Zupa z botwinki z trawą cytrynową na mleku kokosowym

Całkiem przypadkiem zrobiłam tajską zupę z botwinki, no tak wyszło, tego nie miałam a tego zabrakło i w zamian użyłam składników kuchni tajskiej.
Rezultat przeszedł moje oczekiwania na plus oczywiście.
Mleczko kokosowe i trawa cytrynowa idealnie pasują do botwiny.
Dla wielbicieli botwiny tak jak mnie zupa zauroczy na pewno.
Zupa z botwinki z trawą cytrynową na mleku kokosowym.

Składniki:
  • 1 duży pęczek botwinki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżka trawy cytrynowej liofilizowanej
  • 1 łyżka jarzynki bez soli
  • 1 łyżka ziół włoskich liofilizowanych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1000 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki kremu balsamicznego ciemnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie zupy:
  • Botwinę umyłam i odkroiłam buraczki, które pokroiłam w plasterki.
  • Łodyżki pokroiłam na kawałki a listki w paseczki.
  • Marchew i pietruszkę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • W garnku rozgrzałam olej kokosowy i smażyłam na nim najpierw marchew i pietruszkę 2 - 3 minuty.
  • Potem dodałam zioła, jarzynkę i trawę cytrynową i smażyłam kolejną minutę.
  • Teraz dodałam buraczki, łodyżki i ziemniaki i smażyłam kolejne 3 minuty.
  • Zalałam wszystko bulionem i gotowałam 15 minut.
  • Dolałam do garnka mleko kokosowe, krem balsamiczny, cukier i listki botwiny, doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba, zagotowałam i zupa gotowa.
Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Mój Laureliusz czyli wawrzyn na parapecie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger