Jak napisał Jamie: nie ma nic lepszego niż słodkie mięso odrywane od lepkiego przypieczonego żeberka.
Koniec z nudnymi potrawami, zabieramy się za gotowanie pyszne i aromatyczne.
Żeberka w sosie jerk wg Jamiego Olivera.
Składniki:
- ok. 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 5 ząbków czosnku
- 3 świeże listki laurowe
- 1 puszka ananasa w soku - 227 g
- 1,5 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki pikantnej przyprawy chili
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki sosu worcester
- 2 łyżki musztardy
- 100 ml keczupu
- 50 g cukru trzcinowego
Cebulę obrałam i pokroiłam na kawałki, obrałam czosnek, usunęłam pesteczki z chili oraz łodyżki z listków laurowych.
Do misy blendera włożyłam osączonego ananasa, cebulę, chili, czosnek, listki laurowe, keczup, musztardę,cukier i wszystkie przyprawy, zmiksowałam na gładko.
Przelałam do miski i włożyłam do marynaty pokrojone na kawałki żeberka.
Ułożyłam je tak aby całe przykryte były marynatą, przykryłam miskę i wstawiłam do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjęłam żeberka z marynaty, ułożyłam je w brytfance, przykryłam szczelnie folią aluminiową, podwójną warstwą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 C z opcją grzania góra/dół na 2 godziny.
Marynatę przelałam do garnka i gotowałam na niewielkim ogniu aż całkiem zgęstniała.
Sos doprawiłam odrobiną soli.
Kiedy mięso się upiekło zlałam sos z brytfanny do garnka z odparowanym sosem i wymieszałam.
Posmarowałam tym sosem żeberka i zwiększyłam temperaturę piekarnika do 220 C, piekłam żeberka 20 minut bez przykrycia.
Co 5 minut obracałam mięso i smarowałam sosem.
Podałam z kaszą owsianą ugotowaną na sypko.
Smacznego.
Przepis Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Kwiaty wiśni |
2 komentarze
super te żeberka są
OdpowiedzUsuń----------------------------------
http://bit.ly/2exPe2V
Polecam wypróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.