Sałatka ma odzwierciedlać flagę Włoch.
Jest to sałatka z mozzarelli i pomidorów polana sosem z oliwy i przełożona listkami bazylii.
Szybko robimy i zajadamy jeszcze szybciej, polecam w sezonie gdy pomidory pachną latem i słońcem.
Włoska sałatka caprese.
Składniki: 1 porcja
- 1 pomidor
- 1 kulka mozzarelli
- 5 - 6 listków bazylii
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie sałatki:
- Pomidora pokroiłam w cienkie plasterki.
- W plasterki pokroiłam również ser a listki bazylii pokroiłam w paseczki.
- Ułożyłam na talerzu na zmianę pomidora i mozzarellę.
- Oliwę połączyłam z octem i polałam sałatkę.
- Posypałam listkami bazylii i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Konwalie |
4 komentarze
U MNIE TAKA SAŁATKA TO CODZIENNOŚĆ
OdpowiedzUsuńFAKTYCZNIE, JEST PRZEPYSZNA.
POZDRAWIAM:).
To fajnie że ją lubicie, my uwielbiamy, pozdrawiam Lusiu.
Usuńbardzo lubię i często robię. Kwintesencja lata jak dla mnie
OdpowiedzUsuńPomidory pachnące słońcem, mozzarella z mleka od krów wypasanych na łące i skubiących trawę i pachnąca słońcem bazylia, jasne że lato w pigułce, dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.