niedziela, 19 czerwca 2016

Włoska sałatka caprese

Sałatka caprese, klasyk kuchni włoskiej z okolic Kampanii.
Sałatka ma odzwierciedlać flagę Włoch.
Jest to sałatka z mozzarelli i pomidorów polana sosem z oliwy i przełożona listkami bazylii.
Szybko robimy i zajadamy jeszcze szybciej, polecam w sezonie gdy pomidory pachną latem i słońcem.
Włoska sałatka caprese.


Składniki: 1 porcja

  • 1 pomidor
  • 1 kulka mozzarelli
  • 5 - 6 listków bazylii
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy


Przygotowanie sałatki:
  • Pomidora pokroiłam w cienkie plasterki.
  • W plasterki pokroiłam również ser a listki bazylii pokroiłam w paseczki.
  • Ułożyłam na talerzu na zmianę pomidora i mozzarellę.
  • Oliwę połączyłam z octem i polałam sałatkę.
  • Posypałam listkami bazylii i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Konwalie

4 komentarze

  1. U MNIE TAKA SAŁATKA TO CODZIENNOŚĆ
    FAKTYCZNIE, JEST PRZEPYSZNA.
    POZDRAWIAM:).

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię i często robię. Kwintesencja lata jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory pachnące słońcem, mozzarella z mleka od krów wypasanych na łące i skubiących trawę i pachnąca słońcem bazylia, jasne że lato w pigułce, dziękuję.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger