W całym obszarze śródziemnomorskim tymianek znany jest od tysiącleci jako roślina lecznicza i przyprawowa.
Tymianek cytrynowy dwukolorowy |
Cechy:
Zimozielona, obficie rozgałęziona krzewinka o poduszkowym pokroju i wysokości 10 - 40 cm; wąskie, na brzegach podwinięte, ciemnozielone lub dwukolorowe listki; pachnące różowe lub fioletowe kwiaty zebrane w gęste kwiatostany.
Tymianek jest stosowany do celów kulinarnych ze względu na pikantny aromat oraz oddziałujące na żołądek składniki.
Świeży i suszony dodaje się do tłustych potraw, duszonych, pieczonych gdyż pobudza apetyt i przyspiesza trawienie.
Pasuje niemal do wszystkich rodzajów mięs a także do ryb, sosów, marynat.
Nie może go zabraknąć w wątrobiance, pizzy, lasagne czy ravioli.
Ziele to nadaje się doskonale do suszenia - jest jedną z przypraw, których aromat wskutek tego procesu jeszcze się nasila.
W tym celu po prostu wystarczy rozetrzeć go w palcach.
Suszymy tymianek zrywając go przed kwitnieniem.
Ja uwielbiam tymianek i listki dodaje prawie wszędzie, nawet na kanapki.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.