Znalazłam przepis na blogu Italianizzato i zauroczyły mnie wizualnie, potem także smakowo.
Jest to jeden z najstarszych przepisów pochodzących z okolic tego miasta.
Podstawowymi składnikami nadzienia jest ser twardy dojrzewający, masło i bułka tarta.
Zapraszam na fajne pierożki które smakują wybornie.
Scarpinòcc de Pra - włoskie pierożki z okolic Bergamo.
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 duże jaja
- 1 łyżeczka soli - dałam szczyptę
- 25 ml mleka
- 200 g sera dojrzewającego np. Grana Padano czy Parmegiano Reggiano
- 100 g masła
- 100 g bułki tartej
- 1 jajo
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól morska
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- masło klarowane
- gałązki tymianku cytrynowego
Mąkę wymieszałam z roztrzepanymi jajami, solą i odrobiną ciepłego mleka.
Zagniotłam zwarte ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i pozostawiłam aby dojrzało na 30 minut.
Masło rozpuściłam i odstawiłam do ostudzenia.
Ostudzone masło wymieszałam ze startym serem i bułką tartą, dodałam sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
Farsz jest gładki bez grudek.
Odstawiłam go do lodówki na 30 minut aby masło stężało.
Ciasto rozwałkowałam na grubość 1 - 1,5 mm i szklanką o średnicy 6 - 7 cm wykrawałam kółka.
Na środku każdego kółka ułożyłam 1/2 łyżeczki farszu.
Zlepiłam pierożka tak jak nasze polskie pierożki w kształt półksiężyca i odwróciłam go górą do dołu i zrobiłam wgłębienie palcem.
Pierożki gotowałam w osolonej wodzie około 4 - 5 minut.
Masło rozgrzałam z gałązkami tymianku i polałam nim pierożki.
W oryginale podawane są z masłem szałwiowym, posypane serem.
Smacznego.
Przepis regionalny kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Wiosenny bukiet |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.