Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej.
Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.
Lekko słodkawa ale o zdecydowanym smaku papaja to bogate źródło likopenu który wymiata z organizmu wszystkie "śmieci".
Zawiera także witaminę A, B6, C, K, E minerały takie jak magnez, żelazo, wapń i znakomicie poprawia trawienie.
Robimy salsę z papai? robicie, wykorzystujecie ten owoc w kuchni?
Pisałam już o tym że pesteczki papai mają działanie zdrowotne, radzę przeczytać.
Salsa z papai.
- 1 dojrzała papaja
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka miodu z nawłoci
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- Papaję obrałam ze skórki, wydrążyłam pesteczki i pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
- Tak samo w drobną kosteczkę pokroiłam pomidora i paprykę.
- Posiekałam natkę i szalotki.
- Wszystko razem wymieszałam i dodałam do miski miód, sok z cytryny oraz oliwę a także sól i pieprz.
- Gotową salsę wstawiłam do lodówki bo najlepsza jest schłodzona.
4 komentarze
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńTaka tez jest ta salsa, apetyczna i orzeźwiająca.
Usuń2 tygodnie temu zjedliśmy ze smakiem, dziś robię ponownie :)
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowało, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.