poniedziałek, 27 czerwca 2016

Salsa z papai

Salsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu.
Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej.
Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.
Lekko słodkawa ale o zdecydowanym smaku papaja to bogate źródło likopenu który wymiata z organizmu wszystkie "śmieci".
Zawiera także witaminę A, B6, C, K, E minerały takie jak magnez, żelazo, wapń i znakomicie poprawia trawienie.
Robimy salsę z papai? robicie, wykorzystujecie ten owoc w kuchni?
Pisałam już o tym że pesteczki papai mają działanie zdrowotne, radzę przeczytać.
Salsa z papai.

Składniki:
  • 1 dojrzała papaja
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka miodu z nawłoci
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie dania:
  • Papaję obrałam ze skórki, wydrążyłam pesteczki i pokroiłam w drobniutką kosteczkę.
  • Tak samo w drobną kosteczkę pokroiłam pomidora i paprykę.
  • Posiekałam natkę i szalotki.
  • Wszystko razem wymieszałam i dodałam do miski miód, sok z cytryny oraz oliwę a także sól i pieprz.
  • Gotową salsę wstawiłam do lodówki bo najlepsza jest schłodzona.

Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Zagramy w chowanego?

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger