niedziela, 12 czerwca 2016

Pszenny razowiec z lnem

Kolejny pyszny bochen dziś na moim stole.
Chleb zawiera sporo mąki graham dzięki temu jest dużo zdrowszy niż chleby tylko z białej mąki.
Dodatkowo dodałam do chleba zioła włoskie liofilizowane dzięki czemu chleb pachnie bardzo aromatycznie.
Chleb prosty w wykonaniu, zapraszam do pieczenia.
Pszenny razowiec z siemieniem lnianym.



Składniki: foremka 31 x 14
  • 600 g mąki pszennej graham T 1850
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki liofilizowanych ziół włoskich
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 600 ml wody

Przygotowanie chleba:
  • Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
  • Do miski wsypałam obie mąki, dodałam cukier i sól oraz zioła i len, wymieszałam.
  • Dolałam teraz drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszałam dokładnie.
  • Miskę nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Foremkę nasmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej wyrośnięte ciasto.
  • Formę nakryłam ściereczką i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Jak chleb wyrósł do wysokości foremki piekłam go w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
  • Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Hiszpański bazarek

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger