Chleb zawiera sporo mąki graham dzięki temu jest dużo zdrowszy niż chleby tylko z białej mąki.
Dodatkowo dodałam do chleba zioła włoskie liofilizowane dzięki czemu chleb pachnie bardzo aromatycznie.
Chleb prosty w wykonaniu, zapraszam do pieczenia.
Pszenny razowiec z siemieniem lnianym.
Składniki: foremka 31 x 14
- 600 g mąki pszennej graham T 1850
- 200 g mąki pszennej T 650
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki liofilizowanych ziół włoskich
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 25 g świeżych drożdży
- 600 ml wody
Przygotowanie chleba:
- Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie.
- Do miski wsypałam obie mąki, dodałam cukier i sól oraz zioła i len, wymieszałam.
- Dolałam teraz drożdże rozpuszczone w wodzie, wymieszałam dokładnie.
- Miskę nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Foremkę nasmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej wyrośnięte ciasto.
- Formę nakryłam ściereczką i ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Jak chleb wyrósł do wysokości foremki piekłam go w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut.
- Studziłam chleb na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Hiszpański bazarek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.