Pokrzywa zwyczajna - gatunek rośliny z rodziny pokrzywowatych.
Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce Północnej, Ameryce Północnej a zawleczona została także na inne obszary i kontynenty.
Roślina ma długą tradycję zastosowań leczniczych.
Starożytni uzdrowiciele wskazywali na jej zdolności do tamowania krwotoków, uznawali za afrodyzjak, remedium na zatrucia i oparzenia.
Sok zaprawiany cukrem zalecany był na żółtaczkę, astmę, gruźlicę i kolki.
W lecznictwie ludowym biczowanie pokrzywami praktykowano przy reumatyzmie, uważać trzeba aby się nie poparzyć.
Suszone ziele palono jako papierosy przy astmie, kaszlu i bólach zębów.
W Rosji i w Afryce roślina była stosowana także przy obrzękach, biegunce i robaczycy.
Pokrzywa zwyczajna jest użytkowana na wiele sposobów – jest rośliną
leczniczą i kosmetyczną, jadalną i paszową, dostarcza także włókien,
barwnika i jest użytkowana w ogrodnictwie.
Jako surowiec zielarski używa się ziela pokrzywy, liści pokrzywy, nasion i korzeni.
Pokrzywa jest wykorzystywana jako główny bądź poboczny składnik
suplementów diety.
Ekstrakt z ziela pokrzywy działa wzmacniająco na
paznokcie, włosy i kości.
W kuchni wykorzystują się młodą pokrzywę, najlepiej majową do sałatek, surówek, jako dodatek do pieczenia chleba, bułek a sokiem z pokrzywy zabarwia się ciasta i kremy.
Obecnie liście pokrzywy uważane są jako zdrowa żywność.
Jednak listki pokrzywy te z czubka, młode i nie parzące można jeść do późnych dni lata.
Jedzmy pokrzywę na zdrowie.
Ja używam w kuchni a Wy?
Zobacz również
Tagi:
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
3 komentarze
Muito interessante
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim de semana.
Andarilhar
Wiele czytam i słyszę o pokrzywie a nigdy nie korzystam:)))moż czas to zmienić:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKoniecznie Reniu, to samo zdrowie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.