czwartek, 16 czerwca 2016

Placuszki z karmelizowanym rabarbarem

Moja miłość do rabarbaru jest powszechnie znana hi hi wiec wymyślam coraz to nowe i pyszne przepisy na jego wykorzystanie.
Tym razem placuszki na pyszne śniadanie z rabarbarem karmelizowanym.
Polecam serdecznie posypane cukrem pudrem, są rewelacyjne.
Placuszki z karmelizowanym rabarbarem.

               
                 Składniki:
           Ciasto:
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego  
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
           Karmelizowany rabarbar:
  • 3 - 4 łodygi rabarbaru
  • 1 pełna łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na 1 cm kawałki.
Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam cukier i włożyłam rabarbar, nie mieszałam tylko potrząsałam patelnią.
Przykryłam na minutę patelnię aby rabarbar puścił sok a potem zdjęłam pokrywę i chwilę smażyłam aż rabarbar prawie się rozpadł ale zachował jeszcze postać kawałków.
Do miski włożyłam serek, wbiłam jaja, wymieszałam.
Dodałam teraz sól, cukier, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na patelni na odrobinie oleju piekłam placuszki nakładając nie więcej jak łyżkę masy, ciasto rośnie.
Jak placki podrosły i nadawały się do przewrócenia na drugą stronę na każdy nałożyłam  łyżeczkę rabarbaru lekko dociskając i przewróciłam je na drugą stronę, rabarbarem do spodu.
Smażyłam jeszcze chwilkę aby były rumiane.
Podałam posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Majowe maki

2 komentarze

  1. Bardzo ładne placuszki :)
    Zapraszam na swój kulinarny blog :) https://jaglusia.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger