Tym razem placuszki na pyszne śniadanie z rabarbarem karmelizowanym.
Polecam serdecznie posypane cukrem pudrem, są rewelacyjne.
Placuszki z karmelizowanym rabarbarem.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 duże jaja
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 3 - 4 łodygi rabarbaru
- 1 pełna łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka masła klarowanego
Rabarbar umyłam, osuszyłam i pokroiłam na 1 cm kawałki.
Na patelni rozgrzałam masło, wsypałam cukier i włożyłam rabarbar, nie mieszałam tylko potrząsałam patelnią.
Przykryłam na minutę patelnię aby rabarbar puścił sok a potem zdjęłam pokrywę i chwilę smażyłam aż rabarbar prawie się rozpadł ale zachował jeszcze postać kawałków.
Do miski włożyłam serek, wbiłam jaja, wymieszałam.
Dodałam teraz sól, cukier, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na patelni na odrobinie oleju piekłam placuszki nakładając nie więcej jak łyżkę masy, ciasto rośnie.
Jak placki podrosły i nadawały się do przewrócenia na drugą stronę na każdy nałożyłam łyżeczkę rabarbaru lekko dociskając i przewróciłam je na drugą stronę, rabarbarem do spodu.
Smażyłam jeszcze chwilkę aby były rumiane.
Podałam posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Majowe maki |
2 komentarze
Bardzo ładne placuszki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój kulinarny blog :) https://jaglusia.wordpress.com
Dziękuję bardzo, za zaproszenie również.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.