Truskawek wszędzie pełno, pysznych, słodziutkich, pachnących słońcem i warto się nimi rozkoszować właśnie teraz.
Moja propozycja to pianka jogurtowa na zimno bo jakże byłoby inaczej gdy za oknem ciepło i chce się czymś ochłodzić.
Pianka jest lekka i bardzo kolorowa, nie wymaga dużo nakładu pracy tylko trochę czasu.
Zapraszam na pyszny deser.
Pianka jogurtowa z truskawkami na zimno.
Składniki: tortownica 24 cm
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 500 ml wrzącej wody
- 1/2 galaretki szafirowej rozpuszczonej w 200 ml wrzącej wody
- 1/2 galaretki niebieskiej rozpuszczonej w 200 ml wrzącej wody
- ok. 1 kg truskawek
- 60 g cukru trzcinowego
- 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody
- biszkopty okrągłe na dno formy
Najpierw zajęłam się galaretkami.
Truskawkową rozpuściłam w 500 ml wody, pozostawiłam do przestygnięcia.
Szafirową i niebieską, każdą oddzielnie rozpuściłam w 200 ml wody i każdą wylałam do osobnej keksówki, wstawiłam do lodówki do stężenia.
Jak stężały wyjęłam i pokroiłam w kostkę.
Truskawki umyłam, odszypułkowałam i połowę pokroiłam na połówki.
Jogurt zmiksowałam z cukrem aż jogurt zaczął się pienić.
Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie i jak lekko przestygła połączyłam ją z masą jogurtową, dość intensywnie mieszając aby nie porobiły się grudki.
Dodałam do masy całe truskawki i kostki kolorowej galaretki.
Masę wymieszałam i wlałam do tortownicy na dno której wcześniej wyłożyłam biszkopty okrągłe.
Wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki na 30 minut, po czym wyjęłam i ułożyłam na wierzchu połówki truskawek lekko je wciskając w masę.
Ponownie wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Potem wyjęłam piankę, zalałam tężejącą już galaretką truskawkową i ponownie wstawiłam do lodówki na 2 godziny.
Potem to już tylko zajadać.
Smacznego.
Przepis autorski.
Truskawkowe cuda na innych blogach:
Czarrna od kuchni
Życie zaczyna się w kuchni
Sama słodycz i szczypta chili...
Kulinarna Maniusia
Marcepanowy kącik
Na ciasteczkowych papierach
Kuchnia i podróże
Grunt to przepis!
Moje domowe kucharzenie
Piekielna kuchnia Anety
Izioni pyszne smaki
Kuchenne zapiski Edyty
Esmeralda ze smakiem
Smak Mojego Domu
Różowa kuchnia
Moje wypieki i nie tylko...
Kuchnia Mniam
Ewusiowe smaki
"Podróże małe i duże"
Głogowe kwiatki |
32 komentarze
Piękna tęczowa pianka .Ciasto wygląda bardzo smacznie ;).dziękuję za wspólny udział w wydarzeniu ''truskawkowo mi " ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Małgosiu i do następnego.
UsuńSuper ciacho. bardzo lubię takie ciasta na zimno. Dziękuje za wspólne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko i zaprasam na kawałek,pozdrawiam.
UsuńWygląda przepysznie i dobry na nasze upały:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńO tak Reniu idealnie gasi pragnienie, pozdrawiam.
UsuńUwielbiam takie ciasta . U mnie też głogowe kwiatki ale już powoli przekwitają. pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPowinnam je zebrać ale zabraknie mi pewnie czasu.Ciasto jest rewelacyjne na upały, dziękuję.
UsuńLubię takie owocowe ciasta na zimno :-) Dzięki za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńTakie lekkie i piankowe są morowe, dzięki.
UsuńUwielbiam takie jogurtowce ze świeżymi owocami o tej porze roku :) Smak jest niepowtarzalny :) Dzięki Dorotko za wspólne, truskawkowe kucharzenie!
OdpowiedzUsuńMy takie tez uwielbiamy, dziękuję Asiu i do następnego.
Usuńfajny letni deser :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, idealny na ciepłe dni.
UsuńCudowny deser stworzyłaś :) dziękuję za to wydarzenie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńDo następnego Iwonko, pozdrawiam.
UsuńEfektowny deser, obowiązkowa pozycja na letnie upały :) Dziękuję za wspólny truskawkowy weekend :)
OdpowiedzUsuńObowiązek, obowiązkiem jest hi hi jak mawiał poeta, dziękuję.
UsuńPyszny deser w sam raz na powitanie lata. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko.
UsuńSerniczek na zimno , mniam uwielbiam.Dziękuje za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńSerniczek to nie jest ale pyszny i dlatego poleca, dzięki Asia.
UsuńPyszności, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewcia.
UsuńDorotko wspaniały torcik:) dzięki za wspólną zabawę:)
OdpowiedzUsuńAsiu i ja pięknie dziękuję.
UsuńWspaniałe ciasto Dorotko. Na upały... i nie tylko. :) Dziękuję za wspólną zabawę. :)
OdpowiedzUsuńO tak na upały i nie tylko, dziękuję.
UsuńCudne ciacho. Śliczne, kolorowe :) Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko.
UsuńMniam...zrobiłam podobną piankę ale ze śmietany ..tez z galaretkami i truskawkami...no, ale jakieś krasnoludki zjadły hihi i fotki nie było..
OdpowiedzUsuńKrasnoludki wiedzą co dobre, do następnego Bożenko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.