Rabarbar uwielbiam pod każdą postacią więc i takie jego wykorzystanie może być rewelacyjne.
Przepis podaję teraz abyście zdążyli zrobić a jak dojrzeje to wkleję resztę zdjęć.
Po pierwszym próbowaniu jest super.
Rabarbarowa nalewka.
Składniki:
Przygotowanie nalewki:
Smacznego.
Przepis gdzieś z netu.
Rabarbar zalany alkoholem |
- 1000 g rabarbaru
- 1 szklanka ulubionego miodu
- 750 ml białej wódki 40 %
Rabarbar po 24 godzinach od połączenia z miodem |
- Rabarbar, najlepiej żeby był czerwony bo nalewka będzie miała cudowny kolor, umyłam i pokroiłam na kawałki.
- Włożyłam go do słoja i dodałam miód, zakręciłam i potrząsając słojem równomiernie rozprowadziłam miód na kawałkach rabarbaru.
- Pozostawiłam słój w ciepłym miejscu na 24 godziny.
- Następnego dnia dolałam do słoja alkohol, zakręciłam słój i pozostawiłam na 6 tygodni w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie przecedziłam nalewkę i pozostawiłam na miesiąc aby dojrzała.
Rabarbar zalany miodem |
Przepis gdzieś z netu.
"Podróże małe i duże"
Bukiet bzu |
8 komentarze
Jeszcze takiej nalewki nie robiłam. Zaraz idę na łąkę aby zerwać klika gałązek kwiatów czarnego bzu na nalewkę. Takiej też jeszcze nie robiłam. A to juz ostatni moment na jej zrobienie.
OdpowiedzUsuńMiłej niedziel:)
Rabarbar jest całe lato, zdążysz, pozdrawiam.
UsuńNigdy takiej nie robiłam:)))może wypróbuję:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam eksperymentować, polecam i tą nalewkę.
UsuńBardzo ciekawy pomysł na nalewkę- niechybnie go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńInko napisz czy smakowała?
UsuńW tym roku na pewno przygotuję te nalewkę! Uwielbiam rabarbar, więc mam nadzieję, że i w takiej wersji wysokoprocentowej okaże się być równie atrakcyjny jeśli chodzi o moje kubki smakowe. Dzięki za przepis! Czekam aż wyrośnie i tutaj wrócę!
OdpowiedzUsuńZapraszam ponownie, będzie smakowała naleweczka.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.