Pyszne naleśniki znakomicie zaspokoją głód i potrzeby niejednego niejadka.
Zachęcam do smażenia naleśników.
Naleśniki z serem i ziemniakami po ukraińsku.
Składniki: na 9 - 10 sztuk
Ciasto: naleśniki 24 cm
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 3 jaja
- 350 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- sól
- 250 g miękkiego twarogu
- 250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g sera niebieski Lazur
- 80 g sera bryndza
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- sól morska
- pieprz
- słodka czerwona papryka
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 300 ml mleka
- jajo
- 150 g płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Mąkę wsypałam do miski, dodałam jaja, mleko, wodę i sól i wymieszałam na gładkie ciasto.
Odstawiłam ciasto na 30 minut aby "odpoczęło".
Na patelni średnicy 24 cm usmażyłam 10 cienkich naleśników.
Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na oleju, dodałam posiekany czosnek i chwilę smażyłam, potem przestudziłam.
Do miski włożyłam przeciśnięte przez praskę ziemniaki, rozgnieciony widelcem twaróg, zeszkloną cebulę z czosnkiem, dodałam ser bryndza oraz pokruszony ser lazur, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną, doprawiłam do smaku słodką papryką oraz pieprzem.
Całość wymieszałam i nakładałam farsz na naleśniki a potem zwinęłam je tak jak się zwija krokiety, czyli najpierw boki a potem w rulon.
Z mąki, mleka i jaja zrobiłam gładkie ciasto.
Płatki kukurydziane rozgniotłam pałką.
Każdy naleśnik zanurzyłam w cieście a potem w rozkruszonych płatkach kukurydzianych.
Smażyłam naleśniki na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
Smacznego.
Przepis kuchni ukraińskiej.
"Podróże małe i duże"
Forsycje |
2 komentarze
wylądają tak pysznie... jesteśmy pewne że by nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńO za to ręczę i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.