Lipa - Tilia, rodzaj długowiecznych drzew należących do podrodziny lipowatych.
Lipy rosną w umiarkowanej strefie półkuli północnej.
Zalicza się do nich 30 gatunków gdzie najbardziej typowym jest Tilia europaea.
W Europie najczęściej spotkać można lipę drobnolistną - Tilia cordata Mill oraz lipę szerokolistną - Tilia platyphyllos Scop.
W sprzyjających warunkach lipa żyje nawet kilkaset lat i może osiągać 35 m wysokości.
Zbioru kwiatostanów dokonuje się z dala od głównych szos, najlepiej z
miejsc, gdzie wiadomo, że drzewa nie były poddawane opryskom.
Zbierać
należy je w suche, słoneczne dni, a potem suszyć w miejscach
przewiewnych i zacienionych.
Lipę masowo oblatują pszczoły ze względu na cenny nektar.
Miód lipowy uważany jest za najlepszy przez konsumentów i pszczelarzy.
Surowcem leczniczym są całe kwiatostany.
Kwiat lipy zawiera flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, kwasy
organiczne, witaminę PP oraz śluz.
Działa przede wszystkim napotnie.
Wykazuje też właściwości przeciwskurczowe, żółciopędne oraz
przeciwbólowe.
Kwiat lipy szczególnie polecany jest przy
przeziębieniach, grypie, kaszlu, anginie, zapaleniu gardła, krtani i
oskrzeli.
Napary z lipy z
dodatkiem miodu polecane są szczególnie w chorobach typu
przeziębieniowego.
Zewnętrznie polecana do płukania w stanach zapalnych
jamy ustnej i gardła.
Zewnętrznie można z naparu lipy robić okłady na zapalenie spojówek i powiek,
na obrzęki i cienie wokół oczu.
Przemywanie naparem skóry łagodzi
podrażnienia, pielęgnuje cerę, uelastycznia, zmniejsza łojotok i hamuje
złuszczanie się naskórka.
Jak zrobić napar z lipy?
Łyżkę stołową kwiatów lipy zaparzyć szklanką wrzątku. Parzyć pod przykryciem 10 minut.
Przecedzić przez sitko.
Źródło i źródło
Zobacz również
Tagi:
ZIOŁA I PRZYPRAWY
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
2 komentarze
Potwierdzam :) Najlepiej zbierać kwiaty w miejscach znacznie oddalonych od ulic. Najlepiej na wsi.
OdpowiedzUsuńWystarczy las oddalony od miasta, nie każdy bowiem ma blisko do wsi. Dziękuję za odwiedziny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.