poniedziałek, 13 czerwca 2016

Kozieradka pospolita - Trigonella foenum graecum

Kozieradka pospolita gatunek rośliny zielnej z rodziny bobowatych, łacińska nazwa oznacza "greckie siano".
Kozieradka pospolita o gorzko - ostrym smaku należy do najstarszych roślin przyprawowych.
Ważną rolę odgrywa głównie w kuchni indyjskiej, w której jej rozgniecione nasiona stanowią m. in. istotny składnik przypraw curry i garam masala.

Cechy:
Roślina jednoroczna o wysokości 20 - 60 cm i wzniesionej lub leżącej łodydze.
Liście trójlistkowe, podobne do liści lucerny w których kątach wyrastają po 1 - 2 żółte kwiaty motylkowe; sierpowate strąki o długości około 12 cm, zawierające mniej więcej 20 jasnobrązowych, romboidalnych nasion.
Zastosowanie:
Kozieradka pospolita ma wszechstronne zastosowanie kulinarne.
Jej zmielonymi nasionami przyprawia się w Indiach tradycyjne potrawy curry i sosy chutnej a liśćmi aromatyzuje ryby lub marynowane warzywa.
Kozieradka nadaje szczególny aromat również europejskim potrawom, takim jak pieczeń wołowa i wieprzowa, zupa z soczewicy oraz zupy warzywne i grzybowe.
Skiełkowane nasiona są korzennym urozmaiceniem sałatek.
Młode liście są jadane jako warzywo.
Nasiona kozieradki zwierają tłuszcze, saponiny steroidowe, śladowe ilości olejków eterycznych takich jak lecytyna, cholina.
Zawierają także witaminy PP, F, D.
Kozieradka pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru we krwi.
Ja przyznam się Wam szczerze że używam kozieradki jak warzywka do doprawiania prawie wszystkich dań.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger