środa, 29 czerwca 2016

Kopystka z truskawkami

Ciasto nazywa się kopystka od kopyści czyli drewnianej łyżki którą jest mieszane.
Cały sekret ciasta polega na tym aby go zamieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia składników, nie mieszajcie więcej bo będzie zakalec, sprawdziłam.
Ciasto smakuje trochę jak drożdżowiec więc małym nakładem pracy mamy pyszny deser.
Zabieramy się do pieczenia?
Truskawkowa kopystka.

             
Składniki: forma 28 x 20
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 300 g truskawek
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła miękkiego
Przygotowanie:
  • Do miski wsypałam cukier, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, wlałam olej i jogurt, dodałam jaja i drewnianą łyżką wymieszałam tylko do połączenia się składników.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na dno ciasto.
  • Truskawki umyłam, osuszyłam i obrałam z szypułek, ułożyłam na cieście.
  • Składniki kruszonki umieściłam w misce i wymieszałam aby powstała kruszonka, jeśli jest za rzadka dodać należy więcej mąki.
  • Kruszonką posypałam wierzch ciasta.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut lub do zrumienienia wierzchu ciasta.
Smacznego.
Przepis z archiwum domowego.
"Podróże małe i duże"
Dmuchawce, latawce, wiatr....

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger