Jedliśmy je pierwszy raz na Wielkanoc bo pomysł pochodzi z ulotki Biedronki i jest to pomysł mamy pani Elżbiety z wielkanocnych przepisów.
Teraz często gości na naszym stole.
Spodobał mi się ten pomysł i zrobiłam, jest przepyszne, spróbujcie.
Kiełbaski pieczone w marmoladzie cebulowej.
Składniki: 4 porcje
- 8 kawałków białej surowej kiełbasy
- 2 łyżki musztardy z ziarenkami gorczycy
- 5 - 6 dużych cebul
- 1 szklanka suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- Kiełbaski ułożyłam w naczyniu do zapiekania, posmarowałam je musztardą i wstawiłam do piekarnika z włączoną funkcją grilla lub termoobiegiem w temperaturze 200 C na 35 - 40 minut.
- W połowie pieczenia obróciłam kiełbaski na drugą stronę.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w krążki, przełożyłam do wysokiej patelni, dodałam śliwki i dusiłam na rozgrzanym maśle 10 minut.
- Jeśli zaczęłyby przywierać dodać odrobinę wody.
- Doprawiłam cebulę kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Dusiłam około 30 minut aż cebula całkowicie zmiękła.
- Upieczone kiełbaski posmarowałam miodem, obłożyłam marmoladą ze śliwek i cebuli.
- Naczynie do zapiekania szczelnie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam na kolejne 10 minut do piekarnika.
- Podawać można kiełbasę na ciepło lub zimno, i tak i tak jest wyborna.
Przepis z ulotki Biedronki.
"Podróże małe i duże"
Stawy - Konstantynów Łódzki |
2 komentarze
bardzo pomyslowe danie
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.