Do kawy czy herbaty, u mnie czystka, z koleżanką, mamą czy teściową - będzie zachwycona.
Smakiem przypomina mi moje ulubione kawowe herbatniki a lekka nuta czekolady, polecam upieczcie koniecznie.
Babka kawowa z lukrem wiśniowym.
Składniki: forma do baby średnicy 22 cm
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 250 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 150 ml zimnej, mocnej kawy - użyłam 6 łyżeczek rozpuszczalnej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 100 g
- 130 g miękkiego masła
- 5 łyżek wydrylowanych wiśni + ok. 10 sztuk do dekoracji
- 1-2 łyżki soku z wiśni
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Czekoladę starłam na tarce o dużych oczkach.
- Do babki użyłam wiśni w syropie ze słoika.
- Mąkę wymieszałam z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia.
- Masło i olej utarłam z cukrem na puszysta masę.
- Do utartej masy maślanej dodałam najpierw mąkę z dodatkami, kakao, po jednym jaju, cały czas miksowałam.
- Na koniec dodałam zimną kawę i zmiksowałam.
- Wiśnie osączyłam z syropu i na koniec dołożyłam je do masy, delikatnie wymieszałam.
- Formę do baby natłuściłam i osypałam mąką, przelałam ciasto, wyrównałam wierzch.
- Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka.
- W czasie jak ciasto się piekło zrobiłam lukier.
- Cukier puder wymieszałam z sokiem wiśniowym na lśniący lukier i jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam wiśniami.
Przepis Kulinarny Oliwek
"Podróże małe i duże"
Pokrzywa majowa |
2 komentarze
Fajne miejsce.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://zdaniemagi.blogspot.com
Dziękuję bardzo i zapraszam częściej.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.