wtorek, 21 czerwca 2016

Jalowiec pospolity - Juniperus communis

Jałowiec pospolity - gatunek zawsze zielonego krzewu, rzadko niskiego drzewa, należącego do rodziny cyprysowatych.
Lecznicze działanie jałowca jest udowodnione od czasów starożytnych.
Jako przyprawę stosuje się go zwłaszcza w tradycji kuchni środkowoeuropejskiej.

Cechy:
Krzew lub drzewo iglaste o różnym pokroju, szeroko rozłożystym lub smukłym i stożkowatym, również płożącym lub karłowatym i wysokości 3 - 5 m,
rzadko osiąga 10 m; czerwonobrązowa, wzdłużnie prążkowana kora, opadająca w postaci cienkich łusek, zimozielone, bardzo ostre, niebieskozielone igły; roślina dwupienna; kuliste szyszkojagody dojrzewają trzy lata - stają się wtedy czarnoniebieskie.
Zastosowanie:
Suszone szyszkojagody jałowca przeważnie stosuje się szczególnie chętnie do potraw mięsnych, zwłaszcza dziczyzny i baraniny.
W zasadzie pasują doskonale do każdej pożywnej potrawy.
Już kilka rozgniecionych szyszkojagód wystarczy, żeby dopełnić smaku sosu, kapusty kiszonej, potraw z kapusty, pasztetów.
Duża zawartość cukru w jagodach powoduje fermentację.
Produktem ich destylacji są doskonałe wódki jałowcowe.

4 komentarze

  1. Jałowca używam głównie do bigosu staropolskiego. Zapomniana, bardzo aromatyczna przyprawa, która powoli wraca do łask :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie używam ale chyba warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger