A jakie są Wasze ulubione serniki?
Ten lekki, piankowy i szybki w przygotowaniu sernik zaproponował Grzegorz z MniamMniam i ja z tej propozycji skorzystałam.
Sernik jest idealny, leciutki, piankowy i bardzo wilgotny.
Możecie sobie oczywiście zmieniać owoce jak będą się pojawiać te sezonowe i dzięki temu będzie za każdym razem inny sernik.
Polecam, zabieramy się do pracy.
Delikatny, piankowy sernik z brzoskwiniami.
- 3 galaretki o smaku cytrynowym - każda na 500 ml wody
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 puszka - 800 g brzoskwiń
Przygotowanie sernika:
- Brzoskwinie osączyłam z zalewy.
- 2 galaretki rozpuściłam w 2 szklankach wrzącej wody, pozostawiłam do wystygnięcia, nie należy jednak dopuścić aby galaretka zaczęła tężeć bo będą grudki w serniku, wystarczy ją co jakiś czas mieszać.
- Osączone brzoskwinie pokroiłam na mniejsze kawałki.
- Kiedy stygnące galaretki zaczęły gęstnieć i mieć konsystencję gęstej śmietany zmiksowałam je na puszystą piankę, dzieje się to dość szybko.
- Do ubitej galaretki dodałam serek waniliowy i ciągle miksowałam.
- Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą i wylałam do niej połowę masy serowej a na wierzchu ułożyłam pokrojone brzoskwinie i zalałam resztą masy serowej.
- Wstawiłam tortownicę do lodówki aby masa stężała, około 2 godzin.
- Ostatnią galaretkę rozpuściłam w 1,5 szklanki płynu, można to zrobić w wodzie a ja wlałam syrop z puszki po brzoskwiniach i dolałam wody do 1,5 szklanki, zagotowałam płyn i rozpuściłam w nim galaretkę, wystudziłam.
- Zimną galaretką zalałam sernik i ponownie wstawiłam do lodówki aby stężała.
Przepis Grzegorz.
"Podróże małe i duże"
Smakosz |
8 komentarze
Jadłam kiedyś coś podobnego, jednak ten sernik wygląda O NIEBO lepiej!
OdpowiedzUsuńSpróbuj także tego, polecam i dziękuję.
UsuńCiekawe jaki by wyszedł ze zwykłego domowego sera.....przepis mi się podoba, ale wolałabym dać ser wiejski i zapach waniliowy....
OdpowiedzUsuńMy w domu lubimy na zimno sernik z gorzka czekoladą i owocami ...muszę ten przepis wrzucić na swojego bloga.
Ja smaruje biszkopty malinowym dżemikiem a na to daję masę serową wymieszana z utarta czekoladą. Na wierzch daje maliny i zalewam galaretką...jest pyszny...
Serek homogenizowany jest bardzo kremowy i dość rzadki i jeśli ze swojego sera taki uzyskasz to jak najbardziej. Może zmiel 3 razy i dodaj mleka lub śmietanki, będzie ok. Ten Twój sernik brzmi smakowicie. Dzięki za odwiedziny.
UsuńSernik wygląda bardzo smacznie; )
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgorzato.
Usuńwygląda obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, smakuje również obłędnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.